علت دوگانگی در هسته زمین
داخلی ترین بخش سیاره زمین به واسطه چرخه ای ویژه از حرارت در لایه سنگی پوسته به صورت همزمان در حال ذوب شدن و انجماد است. | |
به گزارش خبرگزاری مهر، این یافته جدید می تواند به دانشمندان کمک کند تا چگونگی شکل گرفتن هسته درونی و چگونگی عملکرد هسته بیرونی زمین را به عنوان لایه ای ژئوداینامو که حرارت مغناطیسی زمین را خلق می کند، درک کنند. هسته درونی زمین کره ای از آهن جامد است که ابعادی برابر کره ماه دارد. این کره توسط هسته ای به شدت فعال و بیرونی تر که از آلیاژ مایع آهن- نیکل تشکیل شده، پوشانده شده است و پس از این لایه، لایه ای بسیار چسبنده به نام جبه و سپس پوسته ای جامد که سطح زمین را تشکیل می دهد، قرار گرفته اند. طی میلیاردها سال زمین از درون به بیرون خنک شده و باعث جامد شدن هسته آهنی و منجمد شدن آن شده است. سپس هسته درونی زمین با شکل گیری بلورهای منجمد آهنی و به وجود آمدن جرمی جامد سالانه یک میلیمتر بزرگتر شده است. به گفته دانشمندان اکنون مدل سازی های جدید توضیحی ساده را برای برخی از این رویدادها که برای سالها ذهن دانشمندان را به خود درگیر کرده بود، ارائه کرده است. بر اساس این یافته ها تمامی فعالیتهای هسته زمین به گونه ای با صفحات تکتونیکی در ارتباطند، پدیده ای که از طریق رصدهای سطحی نمی توان به آن پی برد. با جریان یافتن چرخه سرما از هسته به سوی جبه و سپس به سوی پوسته طی پدیده ای که به انتقال حرارت شهرت دارد، حرارت به بیرون از زمین ساطع می شود. جریان انتقال حرارت جبه گرم را به سمت سطح هدایت کرده و جبه خنک را به سمت هسته می کشاند. این انرژی فرار، نیروی فعالیتهای زمینی را تامین کرده و با ترکیب شدن با چرخش زمین میدان مغناطیسی سیاره را خلق می کند. دانشمندان به تازگی در حال درک این رویداد هستند که هسته درونی زمین می تواند به صورت همزمان در حال ذوب شدن و انجماد باشد. اما از آنجایی که حرارت کلی اعماق زمین در حال سرد شدن است، بحث هایی درباره غیر ممکن بودن این دوگانگی حرارتی به وجود آمده است. اما مدل سازی های جدید از پدیده انتقال حرارت در هسته بیرونی زمین به همراه اطلاعات لرزه شناسی نشان می دهد جریان گرما در مرز میان هسته-جبه متناسب با ساختار جبه متغییر است. بر اساس گزارش دیلی میل، در برخی از مناطق این تفاوت به اندازه ای است که می تواند حرارت را از جبه به سوی هسته راهی کند و منجر به ذوب شدن هسته شود و در برخی مناطق به ویژه در مناطق فعال لرزه ای مانند "حلقه آتش" در اقیانوس اطلس، پوسته و جبه مقادیر زیادی حرارت را از هسته به خود جذب می کنند و با ایجاد جریانی از مواد سرد در هسته بیرونی منجر به انجماد هسته درونی می شوند. | |
دانشمندان به علت سردشدن زمین پی بردند.
به گزارش واحد مرکزی خبر و به نقل از روزنامه اینترنتی روسی ایزوستیا گروهی از دانشمندان به سرپرستی پل پیرسون از دانشگاه کاردیف انگلیس طی تحقیقاتی متوجه شدند علت اصلی اغاز روند سرمایش زمین در حدود سی و چهار میلیون سال قبل تغییر در حجم گاز کربنیک موجود در جو زمین بوده است.
بر اساس این گزارش در مقطع زمانی بین دو دوره زمین شناسی زمین یعنی ائوسن و الیگوسن روند سرد شدن تدریجی کره زمین اغاز شد که در نهایت تغییرات عمده ای در گیاهان به همراه داشت و موجب پایین امدن سطح اب اقیانوس ها و پدید امدن قطب جنوب شد.
دانشمندان از مدتها قبل تصور می کردند که کاهش حجم گاز کربنیک در جو زمین علت اصلی سرد شدن ان بوده اما تا کنون هیچ کس نتوانسته بود این فرضیه را اثبات کند. اما سرانجام دانشمندان انگلیسی با کمک تجزیه و تحلیل ایزوتوپهای موجود در میکروارگانیزمهای ساکن دریا که در حومه یک روستای دورافتاده در تانزانیا کشف شده اند به این نتیجه رسیده اند. سالها پیش در این منطقه دریا وجود داشته است و به همین دلیل میکروارگانیزمها هنوز در لایه های عمیق خاک مشاهده می شوند.
به گفته انها طی دوره تغییرات اب و هوایی میزان گاز کربنیک موجود در جو زمین نصف شده و سپس به سطح قبلی رسیده و بعد از ان دوباره در حد قابل توجهی کاهش یافته است.
دانشمندان معتقدند نتیجه تحقیقات انها امکان ایجاد تصور صحیح تری را در خصوص تغییرات اب و هوایی که بر اثر افزایش حجم گازهای گلخانه ای ناشی از فعالیت صنعتی در زمین رخ می دهند فراهم می کند. نتایج این تحقیقات مهم در کنفرانس تغییرات جهانی اب و هوا که اواخر امسال در کپنهاگ برگزار می شود مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
من واسه پسر خالم که شیشمه گرفتمش.. معلمشون بهشون تحقیق داده بود..
سعید-مشهد